Представяне на книга

„Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България“
от Леонид Чичагов

Фондация „Устойчиво развитие за България“
С тържествена среща на 24.04.2017 г. в топла приятелска атмосфера Посолството на Руската Федерация и Координационният съвет „България-Русия“ поставиха началото на юбилейните чествания на 140-годишнината от Освобождението на България с представянето на книгата на Л. Чичагов – „Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България“. В събитието участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, Посланикът на Руската Федерация Н. Пр. Анатолий А. Макаров, посланици, ръководители и представители на обществени и политически организации, общественици. Във встъпителните думи Станка Шопова, председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ подчерта, че датата 24 април 1877 г. остава завинаги паметна за нас българите, за България. Това е денят, когато преди 140 години руският император Александър ІІ оповестява Манифеста за обявяване на Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.), която остава в българската история и за българите като Освободителна и началото на възстановяването на българската държава.
От мястото на събитията
Фотографии: Фондация „Устойчиво развитие за България“
Негово превъзходителство посланик Анатолий А. Макаров припомни, че Руско-турската война (1877–1878г.) има всенародна подкрепа в Русия и че тя се превръща в опорна ценност на славянските народи на Русия и България, обединени от общия генетичен код и общата вяра. Той представи автора Л. Чичагов и съдържанието на книгата, която отразява шестмесечния престой на император Александър ІІ по време на Руско-турската война на българска земя и неговата съпричастност и дейност в главната квартира на руските войски, както и приноса на най-висшето военно командване в хода на военните действия. С особен интерес се прие и анализа на нашата съвременност, в която Русия остава една от ключовите сили в света, способна да противостои на международни предизвикателства и да оказва помощ на братски народи. Това ценно издание (излязло на български език за първи път през 1901 г.) е осъществено с подкрепата на Посолството на Руската Федерация в България и компания НИС Петрол ЕООД.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че Руско-турската освободителна война е изключително популярна в руското общество, като война за освобождението на братята славяни и за възстановяването на справедливостта. Войната започва година след Априлското въстание и след думите на Георги Бенковски: „В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, от която той никога не ще оздравее. А Русия – нека тя заповяда!“ С думи на благодарност към освободителите и утвърждаване на историческата истина за българското освобождение, говори и заместник председателят на Народното събрание Явор Нотев.

С огромен интерес и аплодисменти се посрещна словото на проф. д-р Андрей Пантев. С много факти и обилна историческа информация, ученият изясни уникалния характер на Руско-турската освободителна война, благородството на целите, славянският и православният дух на стратегията на руската държава, на всеки воин, офицер и генерал; война различна от тези, които се водят в тази епоха. Проф. Пантев се спря и на съвременния контекст на героичните събития и призова да бъдем благодарни и с признателност да не забравяме освободителката Русия, като во веки свеждаме чела пред подвига и всеотдайността за нашата свобода.
Слово произнесе на проф. Андрей Пантев, съпредседател на Инициативния комитет
Видео и пълен текст на словото
След тържествената среща, участниците поднесоха венци и цветя пред паметника на Цар Освободител, сред които: г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, г-н Явор Нотев, заместник-председател на 44-ото Народно събрание, от Парламентарна група Обединени патриоти, от г-н Стефан Янев, министър на отбраната, генерал-лейтенант Андрей Боцев, началник на отбраната, от Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България и десетки други дипломатически мисии, от ГС на БСП София, от ветеранските организации, от творческите съюзи, от Представителството на Россотрудничество в България, от Координационен съвет на руските съотечественици и много други.
Пред паметника на Цар Освободител
Фотографии: Фондация „Устойчиво развитие за България“
Още по темата
Слово на проф. Андрей Пантев, съпредседател на Инициативния комитет, по повод представянето на книгата „Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България" от Леонид Чичагов
Съпътстващо събитие към календара за честване на 140 години от Руско-турската война (1877–1878 г.)