Провеждане и гала-концерт на

XVIII фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърните чучулиги“ и XV фестивал на фронтовата песен „Альоша“

Фондация „Устойчиво развитие за България“
Организаторите на двата фестивала:

Българския антифашистки съюз, Фондация „Устойчиво развитие за България“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение Русофили, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, Синдикат на българските учители, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Руски културно-информационен център и МКДЦ „Дом на Москва в София“ с подкрепата на ПГ „БСП за България“
Провеждането на фестивалите „Сребърни чучулиги“
и „Альоша“
При голям интерес и вдъхновени от участниците и зрителите на 14 и 15 октомври 2017 г. преминаха XVIII фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърните чучулиги“ и XV фестивал на фронтовата песен „Альоша“. С всяка година се разширява кръга на участниците във фестивалите – по възраст, професии. Тази година участниците – стотици самодейци, бяха от 5 до 85 годишна възраст, в различни формати – хорови състави, вокално-инструментални ансамбли, певчески групи, индивидуални изпълнители от всички краища на България, от Молдова и Македония. Звучаха талантливи певци от села и градове – София, Пловдив, Сливен, Добрич, Мантана, Мездра, Червен бряг, Велинград, Плевен, Севлиево, Горна Оряховица, Ракитово, Хасково, Ямбол, Бургас, Черноморец, Шумен и другаде.
Тази година фестивалите са посветени на:

140 години от началотo на Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.)
По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа на 9 май 1945 г.

Фотографии: Фондация „Устойчиво развитие за България“
Участниците и зрителите бяха приветствани от Валери Жаблянов, заместник-председател на Народното събрание, който припомни традиционната дружба между българския и руския народ, формирана и от общото историческо минало, от братската помощ по време на Руско-турската война и за победата над фашизма. Така са се родили и песните, които ние пеем, които са част от нашата идентичност. Алексей Новоселов – съветник по културата в Посолството на Руската федерация прочете приветствен адрес от името на Н. Пр. Анатолий Макаров – посланик на Руската Федерация в България. В него се подчертава значението на такива прояви, „за да напомнят на младото поколение за историческата, културна и духовна общност на нашите народи, за тяхното бойно братство, закалено в съвместната борба за освобождението на България от османско иго и в хода на Втората световна война.“

Павел Журавльов, ръководител на представителството на Россотрудничество и директор на РКИЦ припомни значимостта на историческите годишнини, които сближават България и Русия и са част от нашата обща история и историческа памет. С приветствени думи се обърнаха и Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Република Куба и Калоян Паргов, председател на БСП в София. Присъстваха и представители на посолствата на Армения и Казахстан.

Два дни препълнената зала пя заедно с изпълнителите любими или позабравени патриотични и фронтови песни и подкрепи изявите на самородните талантливи български певци, наслади се на съхраненото ни духовно богатство, на историческата памет и истина, които се съхраняват и предават чрез песента.

В продължение на два дни авторитетно жури оценява изпълнителите, а най-изявените от тях взеха участие в гала-концерта на лауреатите на 25 ноември 2017 г.

Гала-концерт на лауреатите на фестивалите „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“
Фотографии: Фондация „Устойчиво развитие за България“
Една обикновена дата в календара успя да се превърне в празник, събрала заедно лауреатите на ХVIII фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги" и ХV фестивал на фронтовата песен „Альоша". На 25 ноември 2017 г. наградените изпълнители и ентусиазираната публика пяха незабравими български патриотични и руски фронтови песни в препълнената зала на Руския културно-информационен център в София. Гала-концертът на победителите бе организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България" и Българския антифашистки съюз, подпомогнати от обществени организации членове на Общонационалния организационен комитет на фестивалите със съпредседатели г-жа Станка Шопова и г-н Симеон Игнатов.

Авторитетното жури, което отличи най-добрите, бе с председател Милен Тотев и членове: проф. Стоян Ангелов, маестро акад. Виолета Ковачева, доц. д-р Сабин Леви, Вили Икономов и Лозан Такев.

По традиция Гала-концертът на лауреатите на фестивалите се превърна в празник на дружбата, музиката и творческото вдъхновение. Една изключителна проява, съпроводена от много красота и феерия от звуци, която присъствалите дълго ще помнят.

Към това тържество на хубавата песен и изпълнителското майсторство се присъединиха: г-н Алексей Новоселов – съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация, Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе – извънреден и пълномощен посланик на Република Куба, Н.Пр. Темиртай Избастин – управляващ посолството на Република Казахстан, г-жа Нюрка де ла О Мохена – консул в посолството на Куба, представители на организациите на творческите съюзи, на обществени организации, на военно-патриотични организации, ветерани от войните, герои на труда, бележити творци.

В началото на концерта бе почетена паметта на великия син на Куба и на прогресивното човечество Фидел Кастро по повод една година от преминаването му в Пантеона на безсмъртните.

Г-н Алексей Новоселов огласи поздравителен адрес до лауреатите, организаторите и гостите от Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация, в което се подчертава, че такива събития, показват на дело, че традициите на културната и духовната общност на братските славянски народи от Русия и България никога не остават в миналото, и че многовековното ни приятелство има голямо бъдеще.

Г-н Кирил Воронков, ръководител на отдел „Руски език и образование“ в РКИЦ поздрави участници и гости от името на Представителството на Россотрудничество в България.

Отличените изпълнители подариха на всички присъстващи песни като: „День Победы“, „Прощание славянки“, „Прощайте скалистие горы“, „България – Русия“, „Песен за Родината“, „Батак“ и др. песни, събрали всенародната признателност към героизма и победата, свободата и мира.

Наградите на лауреатите връчиха членовете на журито и представители на съорганизаторите на фестивалите.

Силен емоционален заряд дадоха изпълненията на вокална формация „Орфей“ от Пловдив, ВГ „Пятница 13“ от Ямбол, дамски камерен хор „Арфа“, хор „Планинарска песен“ и ВГ „Червена роза“ от София. Не може да ни остави равнодушен и фактът, че все повече млади хора и деца заявяват своя талант на сцената на фестивалите.Такива бяха изпълненията на малката Алис Коруджийска от Велниград, Юлиана Мур от Севлиево, Пейти Димитрова от Ямбол, както и на вече утвърдените: Лидия Кичанова от Черноморец, Никола Радиков от Кърджали, Райчо Митев от София, Георги Чолаков от Пловдив, Николай Шевченко от Русия.

Изпълнението на лауреата на фестивала „Красная гвоздика“ Николай Манолов не остави равнодушни в залата и гости, и участниците пяха заедно „За теб, Българийо“.

Специални гости на гала-концерта бяха Представителен народен хор от град Мытищи, Московска област, Руска федерация, с ръководител Алла Захарова, заслужил деятел на искуствата на Русия, и Михаил Машко от Москва, които взривиха публиката със своите завладяващи изпълнения.

Участници, публика и гости бяха единодушни, че подобни събития припомнят на младите поколения за историческите, културните и духовните общности на нашите народи, за бойното им братство.

Няма достатъчно силни думи, с които да опишеш огромната любов на хора, дошли с единственото желание да споделят своя талант с колкото се може повече съмишленици. Текст, музика и изпълнения обединяваха в присъстващите в залата и нееднократно сцена и публика се сливаха в едно.

Фестивалите ще продължат и занапред да поддържат интереса към хубавата песен и ще се утвърждават като средство за родолюбиво възпитание и утвърждаване на най-добрите съвременни духовни и морални ценности, за да пребъде дружбата между народите в днешния неспокоен и противоречив свят като средство за запазване на мира и разширяване на всестранното сътрудничество между тях.