IХ Международна творческа среща
и фестивал „Заедно в ХХІ век“

26 декември 2017 – 10 януари 2018 г.
Фондация „Устойчиво развитие за България“и СОК „Камчия“
Годината по традиция започна под знака на творчеството, изкуството, красотата и приятелството, които обединяват гости от различни националности и възрасти в творческата среща „Заедно в 21 век“ – „Зимна приказка“ в „Камчия“. Организатори на престижното събитие са Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“. Една от основните теми на творческата среща и фестивала, обединяваща участници от България, Русия, Молдова, Грузия, Полша, Армения и др. страни е 140-годишнината от Освобождението на България

В 11-ата творческа среща участваха певци, хорови колективи, музиканти, художници, фотографи, журналисти, писатели и композитори от различни страни. Концерти в Камчия и Варна изнесоха смесеният хор „Рапсодия“ и мъжкият представителен хор при манастира Курки в Молдова. Участието им в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна бе с благослова на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Отлично бе представянето на хора на ветераните от Купчин. Певците участваха в мастър класове и подготвиха нови изпълнения, под ръководството на художествените директори на фестивала „Заедно в XXI век“ – Кахабер Онашвили – диригент на световноизвестен грузински хор и Наталия Барабанщикова – диригент, композитор, поет и общественик от Молдова.

По време на престижното събитие традиционно се открива и най-голямата и весела ледена пързалка в България.

В дните на фестивала бе открита и изложба с фотографии на Игор Ленкин – кореспондент за България на руската агенция Итар ТАСС.

Всяка от творческите вечери е посветена на страните-участнички – на нейната култура, история, традиции, духовност, фолклор.

Певците участват в ежедневни мастър класове по хорово пеене и подготвят свое общо изпълнение. Те репетират под ръководството на световно известния грузински маестро Кахабер Онашвили. Той предава на учениците си уникалната традиция на грузинското хорово пеене – една от най-древните в света.

Най-малките участници в творческата среща с интерес участваха в мастър клас за изработка на български сурвачки, а всички показаха завидни умения на кънките на най-голямата и весела зимна пързалка, която се намира в Спортен комплекс „Камчия“.

В програмата на творческата среща първият ден на новата година беше посветен на най-актуалната тема на съвремието ни – именно мира. Специално за малките беше направена презентация на детското движение „Белите гълъби на мирното детство“. Те изработиха заедно платно на приятелството. С презентацията „Храмове на свободата“ и концерт ще бъде отбелязано началото на честването на 140-годишнината от Руско-турската война (1877–1878 г.) и Освобождението на България от турско робство.
От мястото на събитията
Фотографии: Фондация „Устойчиво развитие за България“
В навечерието на 2018 г. си пожелаваме във фестивала „Заедно в XXI век“ да има още участници от различни националности, за да живеем в мир и щастие.

Участниците в творческата среща се обединиха около идеята, че именно творците са посланиците на мира и доброто в света.

Вече започнаха записванията на хорови колективи и индивидуални изпълнители от България и чужбина за лятното издание на творческата среща и фестивал „Заедно в XXI век“, който ще се проведе от 15 до 30 юли 2018 г. и който събира едни от най-добрите хорове в Европа.