Х Международна творческа среща
и фестивал „Заедно в ХХІ век“

17–31 юли 2017 г.
Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“
Десетото юбилейно издание на международния фестивал „Заедно в XXI век“ с организатори Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“ обединява художници, певци, музиканти, танцови състави, хорове, фотографи, поети, писатели, композитори и деца от 12 държави – Русия, България, Молдова, Полша, Грузия, Армения, Израел, Румъния, Литва и др. Творци от различни националности се събират в „Камчия“, за да създават нови форми в изкуството, да работят, да опознаят красотата на страните си и да разберат, че именно те – творците на XXI век, са посланиците на красотата и мира, те са миротворците на нашия век.

Една от основните тема на фестивала през 2017 и 2018 години е 140-годишнината от Освобождението на България и Руско-турската oсвободителна война.

Творческите директори на фестивала са: Наталия Барабанщикова – ръководител и диригент на Молдавското хорово студио „Рапсодия“, член на Международната асоциация на писателите и публицистите, композитор и поет, и световноизвестният грузински диригент Кахабер Онашвили – ръководител на прочутия с уникалното си многогласово пеене хор „Мдзлевари“.

По традиция всяка от страните се представя в отделен ден.

Фестивалът започна с Ден на България. Красотата на националните танци, ритми и музика представиха прекрасните изпълнители от фолклорния ансамбъл „Добруджа“. Участниците от различни страни и националности се включиха в кръшното българско хоро. По-рано се проведоха и майсторски класове по български танци и национална кухня.
От мястото на събитията
Фотографии: Фондация „Устойчиво развитие за България“
В Деня на Русия бе отдадена почит и памет на героите, загинали за Освобождението, поднесени бяха венци и цветя на паметниците на загиналите за Свободата.

Гостите се запознаха с инициативите на Частното средно училище „Белите гълъби на мирното детство“ и „Добротворци“, като всеки от тях стана посланик на доброто и мира в страната си. Тебеширени бели гълъби полетяха и в конкурса за рисунка на асфалт, в който участваха най-малките участници в събитието.

Концертът на Русия бе открит с изпълнение на химна на фестивала „Заедно в XXI век“, създаден и изпълнен от певицата и актриса Грета Ганчева. Препълнената зала дълго аплодира известна руска певица от Санкт Петербург Альона Бикулова. Между двете звездни дами на сцената излязоха над 20 млади изпълнители, които пяха, танцуваха, изпълняваха стихове на известни руски автори. Прекрасно бе изпълнението и на Наталия Барабанщикова, която посвети своите песни на героите, загинали за Освобождението на България.

Едно от най-дългоочаквани събития бе Денят на Грузия. Специално за фестивала „Заедно в 21 век“ пристигнаха популярните хорове от Тбилиси „Унисони“ – с ръководител Зураб Гиви Багурадзе и „Швидкатса“, с ръководители Николоз Кирвалидзе и Давит Нозадзе. Подарък за публиката бе уникалното изпълнение на ръководителите на всички грузински хорове, със специалното участие на Кахабер Онашвили, които показаха красотата и неповторимото многогласие на земята на картвелите. Залата аплодира на крака грузинските виртуози, които от своя страна поканиха децата – участници в майсторските им класове за общо изпълнение. Само за няколко дни новата формация успя да разучи грузинската песен „Сулико“ и да я представи по блестящ начин.

С тези изпълнения хоровите ръководители и техните ученици показват творческия замисъл на фестивала – уникална музика и високопрофесионални изпълнения обединяват хора-професионалисти и начинаещи от различни националности, от различни възрасти, с различни умения. И създават красота. Съчетават несъчетаемото. Осъзнават, че мирът е всичко. И че те са миротворците на света.“, коментира творческия директор на събитието „Заедно в XXI век“ Наталия Барабанщикова.

Прекрасен концерт с църковна музика изнесоха днес хоровите колективи „Лия-Чукарлия“ от Молдова и „Кириллица“ от руския Калининград. Те пяха в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна на старославянски и на молдавски език. Блестящото участие в най-големият митрополитски храм във Варна е част от последния ден на Х юбилеен фестивал „Заедно в XXI век“, организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

Младежкият камерен хор „Кириллица“ е към Катедралния храм „Христос Спасител“ в най-западния руски град Калининград и се занимава с изучаването на църковна музика и всички направления на хоровото пеене, разказа неговият ръководител Марина Букова. Тя допълни, че хор „Кириллица“ е участвал в литургии заедно с всерусийския патриарх Кирил, а детският хор към храма е пял с патриарх Алексей ІІ.

В Десетото юбилейно издание на международния фестивал „Заедно в XXI век“ участваха певци, музиканти, хорови и танцови формации, фотографи, писатели, композитори от 12 държави по света – Русия, България, Молдова, Полша, Грузия, Армения, Израел, Румъния, Литва, Украйна и др. На сцените на „Камчия" се изявиха Професионалният фолклорен ансамбъл „Добруджа“, грузинските хорове „Унисони“ с ръководител Зураб Гиви Багурадзе и „Швидкатса“, с ръководители Николоз Кирвалидзе и Давит Нозадзе, молдавския „Рапсодия“ на Наталия Барабанщикова, полските формации „Канто“, с ръководител Мариян Шчепански и „АСБееК“ от Потск. Заедно с тях в „Камчия“ бяха и две от най-известните полски диригентки – Барбара Гаек – Краска от гр. Забже и Агнешка Йохимек – Трела от Краков. Те се присъединиха към арменската диригентка Нарине Давтян. Майсторски класове води и световноизвестният грузинец Кахабер Онашвили – ръководител на мъжкия хор „Мдзлевари“ и творчески директор на фестивала „Заедно в XXI век“. Творческа среща с участниците и представяне на заснетия в „Камчия“ детски филм направи великата руска актриса, сценарист и режисьор Наталия Бондарчук. Тук вдъхновение потърси ереванският композитор Арсен Харутюнян, а гостите се впечатлиха от красотата на Армения, запечатана във фотографиите на Едгар Мартиросян и от колорита на типичните фолклорни накити на авторите Сергей Абовян, Луиза Бадикян и Силвия Харутунян.

За първи път в рамките на фестивала се проведе и Международният конкурс на името на великия български артист и музикант Бисер Киров.

В продължение на 14 дни в „Камчия“ над 200 творци от различни страни работиха заедно, опознаваха красотата на държавите, на езика, музиката и фолклора си, сприятелиха се и почувстваха, че именно те – хората на изкуството на XXI век, са посланиците на красотата и мира, те са миротворците на нашия век.
Фотографии: Фондация „Устойчиво развитие за България“