Визита на Олга Чевска, праправнучка на граф Николай Павлович Игнатиев

Фондация „Устойчиво развитие за България“
По покана на Фондация „Устойчиво развитие за България“ от 28 февруари до 4 март в България гостува Олга Чевская – праправнучка на Граф Николай Павлович Игнатиев.
По време на визитата си тя взе участие в тържественото честване на 3 март пред паметника на Българския опълченец, в полагането на венци на Докторския паметник, положи цветя на обновения гроб на нейния прадядо генерал граф Николай Николаевич Игнатиев. Олга Николаевна бе гост на Тържествения концерт посветен на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев, както и на държавния прием по повод юбилея.

Проведе се среща-разговор с журналисти и общественици в СБЖ, по време на която се припомни привързаността и личния принос на забележителния руски дипломат за Освобождението на България.

В Агенция „София прес“ Олга Николаевна участва в откриването на фото-документалната изложба на Калина Канева „Моят идеал – свободна България“ – изследване на делото на Граф Игнатиев.

Потомката се срещна с ученици от Шесто основно училище „Граф Игнатиев“ в София.

Ст.н.с. Олга Чевская бе удостоена с почетна награда „Златна монета“ на Съвета на европейската научна и културна общност, която се присъжда за принос в развитието на българската наука и култура.

Гостенката гостува на 3 март в телевизия БТВ, даде интервюта за телевизия Bulgaria ON AIR и БНР Програма „Хоризонт“, в които разказа спомени на нейни роднини за Граф Игнатиев, за това колко близка е България за нейното семейство. Щастлива е, че издадената от Фондация „Устойчиво развитие за България“ книга на руски език „Дипломат России“ за граф Игнатиев и нейния автор Анатолий Щелкунов са удостоени със „Златен витяз“. Завършвайки интервюто си гостенката се обърна към младите хора с призив да останат в България защото младежта е нужна на Родината си.

Със своето присъствие и изказвания Олга Чевская съдейства празника да стане по-пълен, да се оцени по достойнство приноса на Граф Игнатиев за свободата на България.