Актуално

146 години от Освобождението на Сливен от турско робство

Днес, 17-ти януари 2024 г., се навършват 146 години от Освобождението на Сливен от турско робство.

Слово и цветя в знак на благодарност и признателност бяха поднесени пред паметника на великия руски пълководец генерал Михаил Дмитриевич Скобелев. Героят от Руско-турската освободителна война има огромен принос за съдбата и развитието на Сливен.

Генерал Скобелев е оценен от своите биографи и изследователи като човек интелигентен, с европейско образование, с познания в различни области на човешката дейност, ползващ осем европейски езика, награждаван с два Георгиевски кръста и златни саби за храброст, демократ по убеждение, славянофил.

Дълбок поклон!
Днес, 17-ти януари 2024 г., е празник за Сливен. В 11 часа с ритуал-поклонение градът отбеляза 146-та годишнина от Освобождението си от турско робство.
В 10:30 сутринта членове на УС на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, както и други граждани, поднесоха цветя на паметника на любимия си почетен гражданин, на Героя от Руско-турската освободителна война Михаил Дмитриевич Скобелев, който има огромен принос за съдбата и развитието на нашия град. Благодарение и на него Южна България не е окупирана от турски войски и по-лесно и безболезнено се осъществява Съединението през 1885 година.
По традиция тържествената церемония се състоя на площад „17-ти януари“ в кв. „Клуцохор“. Тук на 4-ти януари (стар стил), сега 17-ти януари, в града влизат драгуните на майор Виктор Кардашевски и се установяват в Клуцохор. Командирът на влязлата в Сливен войска, генерал Делингхаузен е посрещнат тържествено от благодарното население, от първенците и духовенството на града. Сред посрещачите е и поетът с пламенните бунтовни стихове Добри Чинтулов, който, треперещ от вълнение, произнася приветствено слово на руски език, изразяващо огромната любов и благодарност на сливналии към освободителите.

И днес те не са забравени!

Свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен.
Венци и цветя бяха положени пред паметната плоча на освободителните войски и падналите за свободата на Сливен от: областния управител Маринчо Иванов, кмета на Сливен Стефан Радев, председателя на общинския съвет Димитър Митев, представител на Сливенската митрополия, организации, културни институти, граждани, ученици...
Ритуалът приключи със зрелищна военно-историческа възстановка на събитията около освобождението на града, пресъздадена от Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“. Д-р Сяров влезе в ролята на поета Добри Чинтулов и произнесе пламенно слово на благодарност и признателност.
Нашият град ще предава от поколение на поколение спомена за този ден, сливналии ще продължават да поставят венци и цветя на паметниците на освободителите, защото „не се гаси туй, що не гасне“ (Иван Вазов ).

Снимките са предоставени от журналиста Станимир Петков и от други приятели.