Актуално

Георги Димитров – героят от Лайпциг

На 7 декември 2023 г. в София българската общественост отбеляза 90-годишнината на Лайпцигския процес над изтъкнатия лидер на комунистическото и работническо движение, българския национален герой Георги Димитров.
Събитието беше организирано от Българския антифашистки съюз, Международната фондация „Георги Димитров“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“. На срещата присъстваха представители на посолства, патриотични и антифашистки организации, учени, историци, писатели и журналисти, представители на творчески съюзи, на организации-членове на Координационния съвет „България-Русия“ и др. Сред участниците имаше много млади хора, които имат интерес към историята и високо ценят историческата роля на Георги Димитров.
Паметната вечер показа непоклатима международна солидарност в борбата срещу фашизма и проявите на неофашизма в наши дни. Тази солидарност е жива и особено ценна днес.
Участниците и организаторите на срещата получиха много приветствия, поздравителни адреси и доклади от други страни, по-специално от Русия, Франция и Куба. Сред тях са поздравления от Президиума на ЦК на Комунистическата партия на Руската федерация и зам. председател на Централния комитет на Комунистическата партия на Руската федерация Дмитрий Новиков; от ректора на Руския държавен социален университет (РГСУ) акад. Андрей Леонидович Хазин (в сградата на университета някога се е помещавал Изпълнителният комитет на Коминтерна, работил е и е живял неговият генерален секретар Георги Димитров, а сега там е създаден музей, отразяващ живота и делото на Г. Димитров); от Международния антинацистки комитет, от Московската Интербригада на Комунистическата партия на Руската федерация, от Общоруската обществената организация „Съюз на нациите и народите на Русия“, от ветерани от Ленинския комсомол, от Иркутск, Уст -Илимск, от МОО „Алтайско землячество“ и др.
Свои доклади, посветени на антифашистката съпротива и ролята на Георги Димитров, представиха генерал Ангел Марин – председател на Международната фондация „Георги Димитрова“, Евгений Белий – председател на Българския антифашистки съюз, писателят и журналист А.А. Полешчук (Русия) – дългогодишен изследовател на живота и делото на Г. Димитров и д.ист.н. Гаел Жорж Мулек (Франция) – учен, преподавател, издател, автор на предговора и справочния апарат на Дневника на Георги Димитров на френски език.
С особен интерес и топлота бе посрещнато видеопосланието на проф. д.ю.н. Сергей Николаевич Бабурин – заслужил деятел на науката на РФ, председател на Международния славянски съвет, президент на Международната славянска академия на науките, образованието, изкуството и културата.

Отчитайки значимостта на темата, организаторите решиха да издадат сборник с доклади и приветствия от участниците в срещата. Представяме ги на вашето внимание

Георги Димитров – героят от Лайпциг (PDF, 1 MB)