Актуално

Поднасяне на цветя пред пламетника на Граф Игнатиев

На 28 януари в Докторската градина в София се състоя поднасяне на цветя пред паметника на руския дипломат граф Николай Павлович Игнатиев.

Тържествената церемония премина в навечерието на 190-годишнината на прославения дипломат, на нея присъства и посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова.

След поднасянето на цветя пред паметника кратко слово произнесе Станка Шопова, главен организатор на събитието, ръководител на фондация „Устойчиво развитие за България“. Тя припомни, че в годината на 190-годишнината на граф Николай Игнатиев са предвидени голям брой възпоменателни мероприятия, ще бъдат издадени няколко книги, посветени на личността и делата на руския дипломат. Г-жа Шопова благодари на всички членове на обществени организации, присъстващи на церемонията: Руското посолство и лично посланик Елеонора Митрофанова, представителството на Россотрудничество в България – Руския дом в София, Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, Съюза на българските журналисти, Съюза на писателите в България, Българския антифашистки съюз, редакцията на вестник „Земя“, Национално движение на русофилите, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на тракийските дружества.

Ответна реч произнесе руският посланик Елеонора Митрофанова. Тя припомни за изключителната личност на граф Николай Игнатиев, емблематична фигура за всички руски дипломати. Граф Игнатиев играе ключова роля при подписването на Санстефанския мирен договор, според който България след освобождението си от турско иго получава своята територия в предишните си граници, и графът защитава позицията си докрай. Посланик Елеонора Митрофанова благодари лично на Станка Шопова за дългогодишното стабилно партньорство, както и на членовете на всички български обществени организации, дошли да почетат паметта на граф Игнатиев.

pomnim.bg