Актуално

120 години от рождението на генерал Захари Захариев

На 6 февруари 2024 г. се навършиха 120 години от рождението на видния български летец генерал Захари Захариев – Герой на НРБ и СССР.
Тази годишнина беше белязана с много запомнящи се събития, за чието организиране и провеждане по инициатива на Фондация за устойчиво развитие на България беше създаден и активно работи Инициативен комитет, в който участват повече от 20 авторитетни български институции, обществени и военно-патриотични организации.

В чест на ген. Захари Захариева, под почетния патронаж на президента на Република България Румен Радев, на 6 февруари в София се проведе церемония за полагане на венци и цветя на Паметника на българския летец и тържествено събрание-концерт в Централния военен клуб.
Пред Паметника на българския летец в София бяха поднесени венци и цветя от държавни институции и обществени организации: от президента на България, от командния и щабния състав на Военновъздушните сили, от Военната академия „Г. С. Раковски“, от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, от Института за космически изследвания и технологии към БАН, от Фондация за устойчиво развитие на България, от Българския антифашистки съюз, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от Съюза на ветераните от войните на България и други организации – членове на Инициативния комитет, от столичани.
Веднага след това се състоя тържествено събрание и концерт. Сред почетните гости на срещата бяха съветникът на президента Илия Милушев, който прочете приветствие от президента Румен Радев, генерал-майор Димитър Петров – командир на ВВС, генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военната академия „Г. С. Раковски“, генерал Юлиян Радойски – началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, ген. Михо Михов – бивш началник на Генералния щаб на Българската армия, ген. Георги Иванов – първият български космонавт, който говори за водещата роля на генерал Захариев за професионалното му развитие, а също и за изграждането на съвременната българска авиация. С приветствени слова към събранието се обърнаха проф. Захари Захариев – председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и кмета на град Разград Добрин Добрев.
Вечерта се водеше от летецът генерал Спас Спасов. Събранието получи още много поздравителни писма, а залата беше тясна да побере всички желаещи да почетат паметта на ген. Захари Захариев – патриарха на българската авиация. Доклад за живота и делото на ген. Захари Захариев прочете проф. полк. Мануш Христов – историк, ръководител на катедра и декан на факултет във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

Линк към доклада и презентацията на проф. Мануш Христов:
Doklad-General-Zahari-Zahariev-2024-Hristov.pdf (PDF, 388 KB)
Prezentatsia-General-Zahari-Zahariev-2024-Hristov.pdf (PDF, 1 MB)

По време на събитието беше представено второто издание на книгата на Захари Захариев „Моят живот в авиацията“.
Вечерта завърши с прекрасен концерт за класическа музика в изпълнение на проф. Жени Захариева – дъщеря на ген. Захари Захариев, музикален педагог, пианистка от световна класа, лауреат на много национални и международни конкурси.
Цигулковите партии бяха изпълнени от проф. Ангел Станков и Дарина Малеева – внучка на генерал Захари Захариев.
Същият ден, съвместно с партньори от Тамбов, се проведе възпоменателна акция „Героите – гордост и слава на Отечеството“, посветена на 120-годишнината от рождението на генерал Захари Захариев. Чрез видеоконферентна връзка от България участваха посланикът на Русия у нас Е.В. Митрофанова, проф. Жени Захариева – дъщеря на ген. Захари Захариев, председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, председателят на Българския отечествен съюз Симеон Симеонов, историкът проф. Нина Дюлгерова, председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, представители на обществени и военно-патриотични организации.
За увековечаване паметта на ген. З. Захариев, повече от година Фондация „Устойчиво развитие за България“ работи с администрацията и регионалната организация на Съюза на ветераните на Тамбовска област, с Тамбовското кадетско училище. В рамките на това сътрудничество вече са проведени няколко видеоконференции, ученически и студентски състезания, учредена е ступендия на името на прочутия летец и инструктор, в Тамбов е открит Паметник на ген. З. Захариев, неговото име носи алея и е открита музейна експозиция.
Наскоро беше преведена на руски език книгата на ген. Захари Захариев „Моят живот в авиацията” и предоставена на партньорите от Тамбов за разпространение и издаване.