Актуално

Русский граф Болгаров

Този човек е в списъка на 100-те велики дипломати, оставили своя отпечатък в историята на човечеството. Именно той, граф Игнатиев, в края на Руско-турската война от 1877-78 г. подписва Санстефанския мирен договор, който освобождава България от петстотингодишното турско робство.


Благодарение на него не само България, но и Сърбия, Черна гора и Румъния стават независими държави. Без него картата не само на Европа, но и на Русия би изглеждала различно. Чрез трудни преговори с Китай той установява твърди граници в Далечния изток – Русия получава територия, равна на четири Франции. Благодарение на Пекинския договор, подписан от Игнатиев, град Владивосток се появява на картата на Русия. Той често рискува и винаги побеждава опонентите си. Неговите блестящи комбинации възхищават историците – Валентин Пикул, Александър Солженицин и Борис Акунин пишат за неговите невероятни и опасни приключения. На негово име е кръстено цяло направление във външнополитическата дейност – „Игнатиевската школа на дипломацията“.


В България Игнатиев е национален герой. Познават го и стари и млади, на Игнатиев са кръстени градове и улици, паркове и училища. За българите той е един от тях – „Граф Болгаров”. И е ясно, че това не е фамилия...Русский граф Болгаров
Документален филм, Русия  (2017)
Режисьор – Михаил Елкин
Сценарий – Александър Звягинцев, Олга Буле

pomnim.bg