Актуално

В Русия назоваха самолет с името на прочутия български летец генерал Захари Захариев

Тази година се навършиха 120 години от рождението на прочутия български летец генерал Захари Захариев – Герой на НР България и на СССР. За отбелязването на тази годишнина беше създаден Инициативен комитет, проведоха се редица конференции, паметни церемонии, а в деня на неговото раждане 6 февруари се състоя тържествено събрание-концерт под почетния патронаж на Президента на България Румен Радев.
Голямата роля на ген. Захари Захариев за развитието на съвременната авиация е призната не само в България, но и в Русия – град Тамбов, където той основава и ръководи Тамбовското авиационно училище.
В навечерието на Деня на победата – 9 май, с решение на Държавната корпорация по организация на въздушното движение в Руската Федерация с името на ген. Захари Захариев е назован самолет на гражданската авиация на Русия АН-26 номер RA-26521, базиран в гр. Тамбов. Тази вест пристигна от Правителството на Тамбовска област. За увековечаване паметта на ген. З.Захариев, повече от година Фондация „Устойчиво развитие за България“ работи с администрацията и регионалната организация на Съюза на ветераните на Тамбовска област, с Тамбовското кадетско училище. В рамките на това сътрудничество вече са проведени няколко видеоконференции, ученически и студентски състезания, учредена е стипендия на името на прочутия летец и инструктор, в Тамбов е открит Паметник на ген. З.Захариев, неговото име носи алея и е открита музейна експозиция, на руски език е преведена и се разпространява книгата на ген. Захариев „Моят живот в авиацията“.
Назоваването на самолет в чест на ген. Захари Захариев е едно поредно доказателство за признанието към делото на генерал Захари Захариев за развитието на авиационното дело и за победата над фашизма във Втората световна война.