Актуално

Празнично литературно четене по повод Националния празник на Република България – Трети март

Голямо празнично литературно четене по повод 145-годишнината от Освобождението на България се проведе на 1 март 2023 г. в зала 1 на Централния военен клуб – София под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев.
То е част от програмата на Националния инициативен комитет по Честването на 145-годишнина от Освобождението на България.
Водещи на праздничното събитие бяха Боян Ангелов – председател на Съюза на Българските писатели и Надя Попова – гл. секретар на СБП, гл. редактор на вестник „Словото днес“.
Боян Ангелов – председател на Съюза на Българските писатели
Свои приветствия към участниците отправиха г-жа Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие на България“, г-н Румен Петков – лидер на ПП „АБВ“, г-н Христо Проданов – секретар в Изпълнителното бюро на БСП, г-н Минчо Минчев – издател на вестник „Нова Зора“ и председател на ПП „Нова Зора“ и др.
Събитието събра много видни поети и писатели, политици, дипломати, общественици, представители на художественно-творческата интеллигенция на България.
Свои стихове, посветени на България и на Освобождението, прочетоха поетите Атанас Звездинов, Боян Ангелов, Елка Няголова, Матей Шопкин, Найден Вълчев, Н.Шопов, Ат. Капралов, Н.Стоянов, П.Цолова, Наталия Ерменкова, Иван Есенски и много други поети. Надежда Захариева прочете няколко великолепни произведения на Дамян Дамянов, посветени на Свободата.
В стиховете си те изразиха своята любов към България, гордост за героичната ни история, признателност към рускиите освободители, към предците ни, отдали живота си за Свободна и независима България. В стиховете им прозвучаха и дълбоки размисли и загриженост за днешния ден и бъдещето на България.
Участниците в срещата изразиха общо мнение, че за да имаме успешно настояще и бъдеще трябва да помним историята си, да се гордеем с нея, да пазим българския език и литература, като мощен източник за духовно израстване на младото поколение, да помним и почитаме героите.