Актуално

Във Варна отбелязаха 190 г. от рождението на граф Игнатиев и Деня на дипломатическия работник на Русия

190 години от рождението на Граф Николай Игнатиев и Деня на дипломатическия работник на Русия бяха отбелязани днес с тържествена церемония.

Венци и цветя пред паметника до сградата на Драматичния театър поднесоха посланикът на Руската федерация Н. Пр. Елеонора Митрофанова, Генералният консул на РФ във Варна Владимир Климанов, кметът на Варна Иван Портних, председателят на общински съвет – Варна Тодор Балабанов, председателите на Апелативния, на Окръжния и на Районния съд – Ванухи Аракелян, Марин Маринов, Магдалена Давидова-Янева, представители на Военноморските сили, районните администрации, Варненската и Великопреславска митрополия, неправителствени организации.

„През 2022 г. ще отбележим редица значими събития в общата ни история – 145-годишнината от началото на Руско-турската освободителна война и 120-годишнината от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ на Шипка. Всички те са неразривно свързани с името на известния руски дипломат, военен и държавник граф Николай Игнатиев. Няма да е преувеличено да кажем, че без него съвременната карта на Евразия би изглеждала различно. Виртуоз на дипломатическото изкуство, той винаги е намирал правилния изход и опасни поврати в голямата политика“, подчерта Митрофанова, приветствайки участниците в церемонията.

Дипломатът отбеляза, че днес външни сили отново се опитват да влияят на отношенията между Русия и България. „Днес, когато външните сили отново се опитват да посеят семена на съмнение между Русия и България, използвайки най-обичания си начин – „разделяй и владей“, важно е да помним, че нашата сила е в единението, в съзиданието.
Животът на граф Игнатиев и неговите дела са посветени на отстояването на интересите на Русия и България. Въпреки това, че не всичко замислено е осъществено веднага, той положи здрава основа, върху която се появява единна и независима българска държава. Убедена съм, че личността на граф Игнатиев е достоен пример за съвременните дипломати“, каза тя.

Митрофанова изрази своята благодарност към варненци за грижата за паметника на граф Игнатиев, който е почетен гражданин на черноморската столица на България, и уважението към общата история.

Час по-късно цветя бяха поднесени и пред паметната плоча на първия руски дипломат във Варна Александър Рачински – съдействал за богослужение на български език и за развитието на просветното дело в града в периода 1859–1862 г.


От 10 февруари (четвъртък) във Военноморския музей във Варна ще може да бъде посетена изложбата „Граф Николай Игнатиев – 190 години от рождението му“.

Тя се организира по повод годишнината и Националния празник 3 март и ще може да бъде разгледана до 19 март.

Посетителите ще имат възможността да погледнат от още един ракурс личността на дипломата, играл ключова роля в продължение на няколко десетилетия при решаването на Източния въпрос и подписал от името на Руската империя Санстефанския договор, който ознаменува Българското освобождение.

За първи път във Варна ще бъдат представени дарените от наследниците личен печат на граф Игнатиев – част от фонда на Националния военноисторически музей, жезъл и часовник – част от фонда на Националния исторически музей, както и копия на документи от архива на Министерството на външните работи на Русия.

Изложбата се реализира по идея и с помощта на Община Варна, с участието на Националния военноисторически музей и Националния исторически музей.


Снимки: Фейсбук