Тържествен концерт
140 години от Руско-турската освободителна война

Национален инициативен комитет
На 2 март от 19:00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ се състоя Тържествен концерт, посветен на честването на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев.
В препълнената зала бяха представители на всички държавни институции, на много обществени организации, на Дипломатическия корпус, гости от Русия, много творци, учени, общественици и др.

Празнично настроение и призив за будна народна памет за събития и герои, за благодарност за освободителната мисия на Русия внуши концертът подготвен от Националния инициативен комитет за честването на юбилея със съдействието на Министерство на културата и с режисьор Петър Бакалов.

С благодарност споменаваме имената на всички участници в програмата: Гвардейски представителен духов оркестър на Българската армия с главен диригент подполковник Ради Радев, Златко Павлов, Мъжки квартет „Светоглас“, Грета Ганчева, Национално училище за танцово изкуство, Симфоничен оркестър на БНР с диригент Марк Кадин, Синодален хор на Московската Патриаршия с диригент заслужилия артист на Русия Алексей Пузаков, Мая Нешкова, „БИС - КВИТ“ – виртуозен инструментален ансамбъл от Санкт Петербург, Русия, „БЕЛЛА ВОЧЕ“ вокална група на Софийската филхармония, Оркестър за народна музика при БНР със солисти, с диригент Димитър Христов, Николай Манолов и деца от Академия за сценични изкуства към Българско школо. Водещи: Радина Червенова и Спас Кьосев от БНТ.

Цветя за участниците поднесоха: Президентът на Република България г-н Румен Радев, Заместник министър-председателят и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов, Министърът на културата г-н Боил Банов, Националният инициативен комитет за честване на юбилея, Федералното събрание на Руската Федерация, Извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България Н.П. Анатолий Макаров, Координационният съвет „България - Русия“, Фондация „Устойчиво развитие за България“, Съюзът на българските журналисти, Форум „България – Русия“, Съюзът на българските писатели, Съюзът на музикалните дейци, Синдикатът на българските учители, Съюзът на инвалидите от войните на България и много други.
От мястото на събитието
Фотографии: Валя Чрънкина
Още по темата
Националният инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, организира тържествени мероприятия по случай Трети март.
Музыканты «БИС-КВИТ» вместе с болгарами отметили 140-ю годовщину особождения от османов