Среща-разговор на тема „Освободителната война
през погледа на Макгахан“

Съюз на българските журналисти
и Съюз на свободните писатели
Като част от Официалната програма на Националния инициативен комитет по честване на 140-годишнината от Руско-турската война, Съюза на българските журналисти, съвместно със Съюза на свободните писатели организираха среща-разговор на тема „Освободителната война през погледа на Макгахан“. Срещата се проведе в Салон „Журналист“ в сградата на СБЖ на 19 февруари 2018 г.

Джанюариъс Алойшиъс Макгахан – журналистът от далечна Америка, дал много повече от всички политици за освобождението на нашата страна и събудил съвестта на света, за да се стигне до войната, донесла така желаната свобода за българския народ и след петвековно робство установяване на държавността у нас. Във встъплението си, което направи председателят на СБЖ Снежана Тодорова, тя разказа за една безценна реликва, която се съхранява в библиотеката на Съюза, с издателски щемпел 1880 г. и това е „Турските зверства в България. Писма на специалния кореспондент на Daily News Е. Дж. Макгахана“, преведена от Стефан Стамболов.

Репортажите на Макгахан от превърналата в пепелище и гробище България, които са влезли в националната ни съдба, за жалост вече са трагично неизвестни на младите поколения. А животът и журналистическото му дело са смайващо богати и сякаш целеустремени към тая последна негова битка, която приключва с живота му – свободата на един непознат дотогава нему народ.

Снежана Тодорова разказа за книгата на Макгахан и как днес тя е едно от бижутата, с което се гордее СБЖ. С особено вълнение тя сподели как по време на гостуването у нас на потомци на американския журналист от президентството са я поканили да им покаже книгата и да разкаже за нея. С особено вълнение близките на Макгахан са изявили желание да притежават въпросната книга, за да я сложат в музея на журналиста, което породило идеята, че тя трябва да бъде издадена фототипно. Председателят на СБЖ изрази своята надежда, че това може би ще се случи и ще бъде своеобразен жест на преклонение пред делото на Макгахан.
От мястото на събитието
Фотографии: Красимир Пеков
личен архив СБЖ