Откриване на паметна плоча на ген. Николай Столетов

Национално движение „Русофили“
През 2017 г. по случай 140-ата годишнина от героичните боеве на Шипка и 186-годишнината от рождението на ген. Николай Григориевич Столетов бяха поставени две паметни плочи на знакови места в столицата. На 28 август по случай честването на боевете на Шипка, подвига на българските опълченци и руските воини, Национално Движение „Русофили“ постави първата паметна плоча на ген. Николай Столетов на едноименния булевард в София. На 14 ноеври бе открита втората, монтирана на фасадата на Пета многопрофилна болница за активно лечение на бул. „Николай Столетов“ №67.
От мястото на събитията на 28 август 2017 г.
Фотографии: Посолство на Руската федерация в Република България
На тържеството на 28 август 2017 г. присъстваха Алексей Новосьолов, съветник по културните въпроси при Посолството на Руската федерация, Константин Емелин, аташе по културните въпроси при Посолството на Руската федерация, полк. Василий Сазанович, военен аташе при Посолството на Руската федерация.

Събитието откри Георги Николов, ръководител на направление „Памет“ и секретар на Националния съвет на Национално движение „Русофили“. В словото си той запозна присъстващите с биографията на великия генерал и неговия изключителен принос за победата на Шипка и извоюването на свободата на родината ни.
„Свободата беше извоювана с кръвта на над 3100 руски войници и над 500 опълченци. С това се откри пътят към свободата на българския народ.“
След него г-н Емил Миланов, секртар на Национално движение „Русофили“ също подчерта ролята и бойните качества на ген. Столетов в жестоките боеве с турските орди, паметта за това велико и съдбовно време, която трябва да живее в съзнанието на всеки българин и че не трябва да се допуска подмяна на историческата истина и пренаписване на историята, което ни задължава напоената ни земя със славянска кръв на българи и руси.

Г-н Алексей Новосьолов подчерта историческите и културни връзки между руския и българския народ и че той ще работи те да продължат и да останат приятели.

Присъстваха още изпълнителите на ансамбъл „Душа“, с ръководител Алексей Попков, заслужил артист на Московска област, които изнесоха концерти в редица градове на България.

Представители на различни организации, в т.ч. на еврейската културно-просветна организация – ШАЛОМ, на Международна славянска община „Перун 2000“ и граждани уважиха събитието и почетоха паметта на ген. Столетов с поднасяне на венци и цветя.
От мястото на събитията на 14 ноември 2017 г.
Фотографии: Национално движение „Русофили“
„Боевете за отбраната на Шипченския проход на 28 август 1877 г. и удържаната победа над турската армия, многократно превъзхождаща защитниците на върха, са от особено голямо национално значение. В този ден не чрез телеграми, писма, преговори и дипломатически мисии, а на бойното поле, не насън, а наяве, реално се решаваше основната дилема: ще продължи ли робството и ще се коли ли непокорната рая за напред, или ще има българска нация и българска държава“, отбеляза в словото си Емил Миланов от НД „Русофили“.

По време на тържественото откриване на плочата беше отслужен молебен.

На церемонията присъстваха пълномощен министър Михаил Барилович и полк. Василий Сазанович, военен, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в България, както и Павел Журавльов, ръководител на представителството на „Россотрудничество“ в България.

Михаил Барилович отбеляза в изказването си, че именно в такива велики синове на двете страни трябва да търсим източник на вдъхновение в днешното сложно време, когато недоброжелатели, често с доста съмнителни методи, се опитват да внесат раздор между руснаци и българи. Павел Журавльов благодари на НД „Русофили“ за активната работа по увековечаване паметта на героите от Руско-турската освободителна война и за съхраняването на историческата памет за славното общо минало на Русия и България.
За ген. Николай Столетов

Николай Г. Столетов е роден на 13 ноември 1831 г. В навечерието на обявяването на войната с Турция, той е назначен за командир на българското опълчение в гр. Кишинев, сформирано с участието и благодарение на големия патриот – българинът Иван С. Иванов.

Ген. Столетов участва в боевете при Стара Загора, а като командир на Шипченския отряд, включващ Българското опълчение, води боевете на връх Шипка (Шипченската епопея) през август 1877 г., довели до разбиването на армията на Сюлейман паша.

В България ген. Столетов е обявен за почетен гражданин на гр. Габрово. В негова чест е наименуван връх в Стара планина и две села – в Пловдивска и Старозагорска област, носят неговото име.

Ген. Столетов умира на 10 юли 1912 г. в Царско село. Погребан е в родния град Владимир.