Честване на 140-годишнината от Освобождението
на Стара Загора

Община Стара Загора
През 2017 г. се навършват 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора, по време на Руско-турската война (1877–1878 г.). Богатата програма на Община Стара Загора по този повод започна на 1 юли и продължи през целия месец.
Програма
1–31 юли 2017 г., Стара Загора
1 юли
„Да съхраним историческата памет“ – възстановка на трагичните събития в местността „Вълев рът“ край село Сладък кладенец през 1877 г.
6 юли
„Боевете за Стара Загора и националните ценности за поколенията“ – теоретична конференция на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ОС Стара Загора и Регионален исторически музей Стара Загора.
19 юли
Ден на възпоменание на жертвите, православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г.

Вечерня с литийно шествие и заупокойна молитва.
20 юли
„Свобода и национално съзнание“ – изложба на фондация „Патриа“ и Музей на религиите.
25 юли
Представяне на второто издание на книгата „Българско опълчение в Освободителната руско-турска война“ с автор полк. от запаса Стефан Кисов организирано от Фондация „Балкански културен форум“ в Регионален исторически музей Стара Загора.
27 юли
Веществено-документална изложба „Знамето на свободата“ организирана от Регионален исторически музей Стара Загора, Художествена галерия Стара Загора и Национално дружество „Традиция“ в Стара Загора.

„Битката при Стара Загора (19–31 юли 1877 г.) – бойното кръщение на Българското опълчение“ представен в интерактивния кът за обучение на деца от Регионален исторически музей Стара Загора.
28–29 юли
Изложба на открито, на оръжия от освободителното движение представени от Национално дружество „Традиция“ в Стара Загора в парк „5 октомври“
28 юли
Тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите в Старозагорския и Джуранлийски бой на паметника на Джуранлийския бой, южно от разклона за село Дълбоки.
29 юли
Възстановка на боевете край Стара Загора и спасяването на Самарското знаме на 19–31 юли 1877 г. представен от Национално дружество „Традиция“ в Стара Загора на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
30 юли
Концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Тържествена заря-проверка на площада пред Общината.

Тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора на Античен форум „Августа Траяна“.
31 юли
„Молитва за Стара Загора“ – светлинно-звуков спектакъл на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
Денят 19 юли – на възпоменание на жертвите, православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г., беше отбелязан с вечерня с литийно шествие и заупокойна молитва, отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Службата в Енорийски храм „Света Троица“ започна в 17:00 часа, след което оттам в 17:30 ч. тръгна литийното шествие до Мавзолей–костница „19 юлий 1877“, където в 18:00 ч. беше отслужена Заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града старозагорци през 1877 г.

На 29 юли жителите на града можеха да наблюдават възстановката на боевете за Стара Загора в областта „Бранителите на Стара Загора“. В нея бяха използвани 6 оръдия – реплики на употребяваните от руската и турската армии през освободителната война преди 140 години. Тогава се е състоял първият голям сблъсък между двете воюващи армии в Руско-турската война. Изходът от битката предопределя последвалото развитие на военните действия.

Програмата, посветена на епичните събития, изковали началото на бъдещата голяма победа, включваше още редица прояви в Регионалния исторически музей, Музея на религиите и паметните места, свързани с тях.

Кулминацията бе на 30 и 31 юли, когато се състояха тържествения концерт на Държавна опера - Стара Загора в античния форум „Августа Траяна“, тържествената заря-проверка и светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“, който се проведе на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
От мястото на събитията
Фотографии: Стара Загора. Новините днес.
На 13 януари 2018 г. се навършиха 140 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската освободителна война 1877–1878 г.

По повод паметното събитие от 8:30 ч. в катедрален храм „Свети Димитър“ беше отслужена заупокойна литургия от храмовото свещеничество.

По традиция на 13 януари се отслужва литургия в памет на загиналите при превземането, опожаряването и освобождението на Стара Загора български опълченци, руски воини и мирни граждани. От 2008 година, когато се навършиха 130 години от Освобождението на Стара Загора, Община Стара Загора и Старозагорската митрополия отбелязват по този начин славната дата в историята на града.