Обръщение

Скъпи сънародници и приятели на България и българския народ, навършват се 140 години от Освобождението на България и възстановяването на нашата държавност.
На 24 април руският император Александър ІІ с манифест обявява война на Османската империя. На 22 юни руската армия форсира Дунава, заема Северна Добруджа и на 27 щурмува Свищов. Генерал Гурко с 12 000-та си войска, в която е включено и българското опълчение освобождава старата ни столица Търново, прехвърля Балкана и освобождава Стара Загора.

Но победния щурм е спрян от 40-хилядната армия на Сюлейман паша. Брянският и Орловският полкове, заедно с така наречената желязна батарея се окопават на прохода Шипка, заедно с 5-хилядното българско опълчение… Останалото го знаете от великото стихотворение на Иван Вазов – „О, Шипка!“…
Българи и приятели на България, ние никога не ще забравим героизма на всички, които изковаха победата на нашето Освобождение!
Решихме по подобаващ, достоен начин да отбележим 140-я юбилей на тази освободителна за България война. Съставихме Общонационален комитет, който да координира и подпомага проявите и мероприятията, свързани с честването на нашето Освобождение във всички кътчета на Родината ни.

Предвиждат се изложби, издаване на книги, конференции, тържества с участието на популярни артисти, писатели и обществени дейци, реновиране на паметниците, построени в чест на загиналите гренадири, сержанти и офицери.

Обърнахме се към Правителството с молба да отпуснат поне част от необходимите средства, но, уви, до този момент не сме получили никакъв отговор.
За това се обръщаме към вас, скъпи сънародници, у нас и в чужбина, приятели на нашия народ, да съберем необходимите средства за да отбележим достойно и гордо свободата, на която се радваме 140 години.
Открихме банкове сметка за дарения:
IBAN BG36PRCB92301038773910, BIC PRCBBGSF, Банка ДСК София

В края на 2018 година ще издадем книга на дарителите, където ще публикуваме точен отчет и имената на всички, дали своята лепта за това свято, благородно и всенародно дело – честване на 140 години от Освобождението.
Да бъдем заедно, както това са сторили нашите опълченци на легендарния връх Шипка в името на Свободата на България!