Маестро Гергиев и Мариинският оркестър с два концерта по случай
140 години от Освобождението

Форум „България-Русия“
На 22 май 2017 година маестро Валерий Гергиев по покана на Форум „България-Русия“ се завърна след 30-годишно отсъствие на българска сцена и триумфира с концерт в зала „България“, който се превърна в музикално и културно събитие на годината.

В зала „България“ Маестро Гергиев гостува заедно със Симфоничния оркестър на Мариинския театър. Силната програма на концерта „Завръщане“ и виртуозното изпълнение на музикантите, многократно вдигна на крака омагьосаната публика.

Концертът даде старт на Международния фестивал „Софийски музикални седмици - 2017“ и на Програмата за честване на 140 години от Освобождението на България от турско робство и възстановяването на българската държавност и бе проведен под високия патронаж на президента на Република България Румен Радев.

За концерта си в София Гергиев бе избрал показателна програма с музика от Прокофиев, Дебюси, Стравински, Чайковски. Оценката на софийските меломани, успели да се докоснат до творчеството на Мариинския оркестър, беше, че това е културното събитие на годината, а възторжените коментари не стихват и до днес.
От мястото на събитията
Концерт в НДК, 3 октомври 2017 г.
Фотографии: Валя Чрънкина
Маестро Гергиев гради духовни мостове
между България и Русия
На 3 октомври в зала 1 на НДК се състоя вторият грандиозен концерт под ръководството на световно известният диригент Валерий Гергиев. Тогава прозвучаха произведения на Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър №4 сол минор, (опус 40), на Игор Стравински – „Пролетно тайнство“, Дмитрий Шостакович – Симфония №4 до минор. На българската сцена отново свири Симфоничния оркестър на Мариинския театър, Санкт Петербург, Русия. В грандиозното музикално събитие участва и Денис Мацуев – изключителен руски пианист, водеща фигура в съвременното изпълнителско изкуство.

„IV концерт на Рахманинов е нова творба за мен. Аз го изпълних във Владикавказ и в Иркутск, но за първи път тук е пред европейска аудитория“, каза той тогава.

Виртуозът отбеляза, че софийският концерт не е бил включен в програмата му, но по молба на диригента Валерий Гергиев, той променил плановете си.

„В неделя вечерта бях в Китай, където открихме нова концертна зала. В сряда имам запис за програмата „Синята птица“ и концерт в Москва. София не влизаше в моите планове, но по молба на Гергиев, предприех това пътуване и с три последователни полета кацнах в София, за да участвам в концерта, посветен на 140-годишнината от Освобождението на България в Руско-турската война“, сподели още пианистът.

С указ на президента Румен Радев, диригентът Гергиев получи най-високия български орден в областта на духовността „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен. Отличието се връчва на маестро Гергиев за големите му заслуги в областта на културата и за приноса му за укрепване на българо-руските отношения получи орден „Св св. Кирил и Методий“ – първа степен.
В Президентството
Фотографии: Вестник „Земя“