Изложба
„140 години от Руско-турската освободителна война“

Национално движение „Русофили“ и Община Казанлък
Национално движение „Русофили“ и Община Казанлък организират изложба, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.), с репродукции на картини от известни руски художници от периода.

Чувства и събития от войната, уловени моменти през очите на известни майстори на изобразителното изкуство от Русия представят 38 репродукции, сред които „Генерал М. Д. Скобелев на кон“ на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II“ на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана“ на Павел Ковалевски, „Шипка–Шейново. Скобелев при Шипка“ на Василий Верешчагин и др. Оригиналите на картините са част от постоянните колекции на различни градове в Русия – Минск, Киев, Москва, както и от частни колекции по цял свят. Някои от картините са рисувани по оригинални фотоси от самата война.

Репродукциите бяха изложени първо за Деня на Освобождението на София през декември в Народното събрание. В Казанлък изложбата се откри на 09.01.2018 г., като част от честванията за 140 години от освобождението на града и ще гостува до края на месец януари. След това ще продължи с посещения по програма в Хасково и Бургас. А на 3 март предстои тържественото ѝ откриване в руския парламент – Държавната дума в Москва.

Тридесет и осемте репродукции са създадени със средства на НД „Русофили“ и Община Казанлък, като 18 от тях ще останат в постоянната колекция на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.
От мястото на събитията
Откриване на изложбата в Художествена галерия - Казанлък, 09.01.2018 г., 18:00 часа
Фотографии: Пресцентър Община Казанлък, Художествена галерия - Казанлък
Председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов и членове на ръководството на движението взеха участие в тържествата в град Казанлък на 8 и 9 януари. По повод 140-годишнината от освобождението на града, тази година, освен тържествена заря и поднасяне на венци на паметника на ген. Скобелеб, бе направена и възстановката на събития от 1878 г.
Възстановка „От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък“, 08.01.2018 г., 16:00 часа
Фотографии: НД „Русофили“
Отзвук в медии и социални мрежи