Изложба на Кеазим Исинов

Фондация „Устойчиво развитие за България“
и СОК „Камчия“
В навечерието на националния празник – 3 март и кулминацията на честванията на 140-годишнината от Руско-турската война и Освобождението на България от турско робство, в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ бе открита изложба на световноизвестния български художник Кеазим Исинов.

Във фоайето на хотел „Лонгоз“ са подредени едни от най-известните творби на автора, посветени на Освобожението, сред които шедьоври като „Възкресение – 1878“, „Олга Скобелева – майката на героя“, „Победа над злото“, „Юлия Вревская – Ангелът на милосърдието“, „Сирма войвода“, „Могила на победата“, „Левски – Апостолът на свободата“ и др.

Специални гости на откриването на изложбата днес бяха Зоя Атрохина - ръководител на мемориалния дом-музей „Марина Цветаева“ в руския наукоград Колорьов и научният сътрудник Ирина Шкурлатовска, много гости и сътрудници на комплекса.

Кеазим Исинов е обявен за художник на хилядолетието, след като през 2005 г. в Холандия той става безспорен победител в световен конкурс, в който участват над 30 000 художници от целия свят.

Творецът е и приятел на „Камчия“ от дълги години. Негови произведения са излагани не веднъж в комплекса, а самият той гостува често.

„Днес, застанали пред творческата вселена на автора, изпълнена с мъдрост и преклонение пред величието на духа на българския народ, чувстваме легендарната поетика, която превръща в приказка не само преданията, но и героичния живот на народа“, се каза при откриването на изложбата.

Експозицията ще остане в „Камчия“ до края на март т.г. и е с вход свободен.
От мястото на събитието
Фотографии: СОК „Камчия“