Интелектуална ученическа игра „Помним и славим освободителите“

АКТУАЛНИ НОВИНИ
Състоя се завършителния етап
от Интелектуалната игра
„Помним и славим освободителите“
В чест на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) и възстановяването на българската държавност, организирана от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Представителството на Россотрудничество под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България на 26 февруари 2018 г. от 10:30 часа в сградата на Руския културно-информационен център в София, ул. „Шипка“ №34 – се проведе Интелектуална игра за ученици „Помним и славим освободителите“, която е част от Националната програма за юбилейните чествания. Гостът на събитието Анатолий Макаров – посланик на Руската Федерация с топли думи поздрави участниците и присъстващите и връчи високи почетни награди от името на Съюза на ветераните на Русия ген. Мойсеев на организатора и вдъхновителя на събитието – Станка Шопова. Той подчерта, че интелектуалната игра е една полезна и ценна инициатива, която трябва да се поощрява и разпространява сред учащите, стимул за нови знания за нашето общо минало и история. Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ благодари на участниците, на подготвилите ги учители и училищата за сериозната подготовка, патриотизъм и отстояване на историческата истина за национално-освободителните борби, Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) и стремежът им за стремежа им да изявяват и доказват своите знания и гражданската си позиция. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители в приветствието си изтъкна ролята на българските учители за съхраняване на историческата истина и българските традиции. Гости на събитието бяха дипломати, ръководители и представители на обществени организации, писатели, художници, учени, общественици, граждани.
От мястото на събитието
При отлична организация и подготовка, в оспорваното състезание участваха ученици от водещи училища в България: СУ „С.Доброплодни“ - Шумен, ПГИ „К.Маркс“ - Смолян, СУ „Д.Дебелянов“ - Варна, 133 СУ „А.С.Пушкин“ - София, ЧСУ „Ю. Гагарин“ в СОК „Камчия“ и СУ „М.Горки“ – Стара Загора, които бяха оценявани от компетентно жури. Интелектуалната игра премина през два етапа – отговори на въпроси върху историята и героите на национално-освободителната борба, събитията и пълководците в Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.). Участниците се състезаваха и по бързина на подреждане на пъзели, изобразяващи забележителни паметници и важни моменти от войната и умения да представят съдържанието им, които Фондация бяха изработени в чест на забележителната годишнина от Освобождението.

Младите хора на България показаха своя интелект, знания, творчески подход и воля да съхранят историческата памет и истина за събитията в навечерието и по време на Руско-турската освободителна война
(1877–1878 г.) и ролята на Русия и руския народ, които някои днес се опитват да заличат и игнорират. След напрегнатото съревнование, журито присъди първа награда на СУ „Д.Дебелянов“ гр. Варна, втора награда на учениците от СУ „Максим Горки“ гр. Стара Загора и трета награда на 133 СУ „А.С.Пушкин“ гр. София. При връчването на наградите беше обявено, че победителите на първо място ще бъдат гости на СОК „Камчия“ през пролетната ваканция, а всички участници ще са част от паметния поход-урок „По стъпките на осовободителите“ през м. август до паметните места на Шипка, Плевен и Бяла. Мраморната зала на Руския културно-информационен център се изпълни и с талантливите музикални изпълнения на оригинални произведения от българския фолклор, посветени на руските освободители от учениците от Смолян, Шумен и 144 СУ „Народни будители“ в София.
Анотация за играта
Интелектуалната игра за българските ученици в чест на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) – „Помним и славим освободителите“ за учебната 2017/2018 г. е по инициатива на Фондация „Устойчиво развитие за България“ с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и Посолството на Руската федерация. От декември 2017 г. се предвижда да започне подготовката и организацията в училища и по региони, а завършващият, последен етап ще се състои в края на февруари 2018 г. в навечерието на 140-годишнината от освобождението на България в София.
„Помним и славим освободителите“
има за цел да:
 • Да се утвърждава историческата истина и съхранява историческата памет за Руско-турската освободителна война (1877–1878) и ролята ѝ за възстановяване на българската държава.
 • Да се разкрие нравствената и православната позиция на руския народ и общественост по време на Руско-турската освободителна война (1877–1878).
 • Да се стимулира интересът и разширяват знанията, да се развива творческият потенциал на учениците при изучаването на историческите събития от българската история и близките отношения между България и Русия.
 • Да се обогатяват познанията и формира естетически вкус към художествените произведения и историческите паметници, посветени на общото ни минало.
 • Възпитаване на уважение, преклонение и дълг към съхранение на паметните места, символи и историческото минало. Чрез подреждането на специално изработените пъзели да се развива фината моторика на децата и учениците.
Интелектуалната игра протича на училищно, регионално и национално ниво в два основни кръга:
I кръг: Междуотборна викторина
 1. Априлското въстание – апогей на национално-освободителните борби на българите. Руско-турските войни (ХVІІІ–ХІХ в.) и вярата на българите в помощта на Русия за националното освобождение.
 2. Руското общество в защита на българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г. Нравствената и православната позиция на руския народ и общественост.
 3. Руската дипломация и Русия в навечерието на Освободителната война. Ролята на граф Н. П. Игнатиев.
 4. Формиране и ръководство на Българското опълчение. Самарското знаме.
 5. Обявяването на Руско-турска освободителна война (1877–1878 г.) и начало на военните операции.
 6. Ход на освободителната армия и първите освободени градове на българска земя.
 7. Боевете и освобождението на Плевен.
 8. Епопеята на Шипка.
 9. Настъплението на руските войски през зимата на 1877–1878 г. – преминаването на Стара планина. Освобождението на София и др. градове в района, Пловдив и др.
 10. Българският народ в Освободителната война. Освобождението на моя роден край.
 11. Забележителни и любими руски генерали в Освободителната война.
 12. Лекари и медицински персонал в Руско-турската освободителна война.
 13. Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) в българското и руското изкуство.
 14. Санстефанският мирен договор и Берлинският конгрес.
 15. Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) в историческата памет на българите и съвременните предизвикателства.
II кръг: Интелектуална игра „Пъзели и въпроси“
Играта включва специално изработени от фондация „Устойчиво развитие за България“ следните пъзели с картини и снимки, посветени на Освобождението:
 • „Посрещането на ген. Гурко в София“, Д. Гюдженов;
 • „Ген. М. Д. Скобелев“, Н. Дмитриев-Оренбургски;
 • „Защитата на Орлово гнездо“, А. Попов;
 • Паметник на свободата на връх Шипка;
 • Паметник на героите от Плевен в Москва.
Освен състезание за подреждане на пъзели се предвиждат и въпроси, свързани с тематиката на посочените картини и снимки.