3 март 2018

Честване на 140-годишнината
от Освобождението
на България

Национален инициативен комитет
Националният инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, организира тържествени мероприятия по случай Трети март.

В цялата страна се състояха чествания по случай голямата годишнина, като кулминацията на събитията бе в София и на връх Шипка. Тази година в София малко преди обяд се поднесоха венци пред Паметника на опълченците и бе извършена церемония по вдигането на знамето пред Паметника на незнайния войн. Присъстваха представители на президентството и парламента, както и чуждестранни гости и дипломати. Междувременно делегацията на Президента на Република България Румен Радев, заедно с българския патриарх Неофит и руския патриарх Кирил се качиха на връх Шипка, за да бъдат част от честванията там.

В 18:30 часа на Трети март бе извършена празнична заря-проверка в столицата с участието на Президента Румен Радев, представители на правителството и парламента, делегати от Русия и други страни, пред граждани и гости на София. Вечерта приключи с традиционния държавен прием, на който присъстваха дипломатическите представители, акредитирани в България, политици и общественици.
От мястото на събитията
Фотографии: В. Николов, Президентство на Република България
Акценти и програма
По повод участие в конференцията „Уроците на Историята. 140 години от руско-турската война“ пристигна авторитетна делегация. Участници в делегацията са Алексей Константинович Левикин – директор на Държавния исторически музей, Константин Илич Могильовский – изпълнителен директор на фонда „История на Отечеството“, Юрий Александрович Петров – директор на Института на руската история РАН, Екатерина Игоревна Пискунова – помощник на изпълнителния директор на фонда „История на Отечеството“ К.И.Могильовский, Анна Александровна Хрустальова – сътрудник на пресслужбата на Руското историческо дружество, Александър Анатолиевич Шалгин – фотограф на Руското историческо дружество.
Програма
2–3 март 2018 г.

2 март
14:15 часа
Военна академия „Георги Сава Раковски“ начало на научната конференция „Уроците на историята. 140 години от Руско-турската война“.
В конференцията ще участват: Зам. министър-председателят и министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, Президентът на Република България (2002–2012) Георги Първанов, Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Анатолий Макаров, курсанти и слушатели от Военната академия, генерали и офицери, членове на инициативния комитет за честванията на 140-годишнината от Освобождението на България и др.

Официална церемония (военен ритуал) по връчване на копие на флаговете на руските войски, участващи в Руско-турската освободителна война; официално изявление на зам. министър-председателя и министъра на отбраната на Република България Красимир Каракачанов.
16:00 часа
Откриване на изложба, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България във Военна академия „Георги Сава Раковски“.
16:30 часа
Продължение на научната конференция „Уроците на историята. 140 години от Руско-турската война“.

Отпътуване към Царския дворец „Врана".
17:45 часа
Посещение на Царския дворец „Врана“.
18:45 часа
Настаняване в Народния театър „Иван Вазов“ за тържествения концерт, посветен на 140-годишнината от Руско-турската война.

3 март
10:00 часа
Церемония по тържествено издигане на държавния флаг на Република България по случай националния празник.
11:45 часа
Поднасяне на цветя пред паметника на Българското опълчение.
18:30 часа
Празничен салют.