21 септември 2017 г.

Българо-руски конкурс
за млади белетристи и преводачи

Конкурсът е посветен на 140-годишнината
от Руско-турската освободителна война 1877–1878 г.
Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ посрещна през септември 2017 г. финалистите в Българо-руския конкурс за млади белетристи и преводачи, посветен на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война. Конкурсът е орзанизиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“, с председател Станка Шопова, Съюзът на българските писатели, Литературният институт за научна и творческа работа „Маским Горки“ в Москва, Московският държавен университет „Михаил Ломоносов“ и Институтът за превод в руската столица, със съдействието на Славянската литературна и артистична академия. Събитието е под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев.
От мястото на събитията
Фотографии: Фондация „Устойчиво развитие за България“, СОК „Камчия“
Координатор от българска страна бе Надя Попова – член на УС на Съюза на българските писатели и главен редактор на в. „Словото днес“, а от руска – Сергей Дмитриенко – зам.-ректор на Литературния институт „Максим Горки“. Семинарът беше открит от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

По време на посещението си в СОК „Камчия“ Сергей Дмитренко, получи различни книги, издадени от Фондация „Устойчиво развитие за България“, за библиотеката на висшето училище, сред които „Дипломат России“, „Александър Рачински“ и „Болгарской розы красота“ на Анатолий Щелкунов – Генерален консул на Русия във Варна в периода 2005–2009 г.

По време на престоя си в „Камчия“ финалистите участваха в семинар, посветен на майсторството на превода, обсъждаха проблемите на развитие на междулитературните връзки, богатството на литературно-преводаческите мостове и др. Сред лекторите бяха Сергей Дмитренко, В.О. Бабков – преподавател по майсторство на превода в Литературния институт „Максим Горки“, проф. Сава Василев и Благовест Благоев от Великотърновския университет, Надя Попова, Елка Наголова – председател на Международната славянска литературна и художествена академия, Владимир Стоянов – ръководител на Славянския център в „Камчия“.

Гостите разгледаха и се запознаха с концепцията, историята и функционалността на уникалния Санаторно-оздравителен комплекс, където бяха гости на Славянския център. Посетиха Частното средно училище „Юрий Гагарин" и единствения в страната Авиокосмически център с планетариум.

На 26 септември станаха известни и имената на най-добрите млади прозаици и преводачи, след като авторитетното жури обяви победителите в конкурса, посветен на 140-годишнината от Освобождението.