19 април 2017 г.

Българо-руска писателска среща

Срещата е посветена на 140-годишнината
от Руско-турската освободителна война 1877–1878 г.
В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ в края на април се проведе българо-руска писателска среща, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност. Събитието бе организирано от Фондация „Устойчиво развитие за България“, Съюза на българските писатели, Съюза на писателите на Русия и се проведе под почетния патронаж на Н.Пр. Бойко Коцев, извънреден и пълномощен посланик на България в Руската федерация.
От мястото на събитията
Фотографии: Фондация „Устойчиво развитие за България“, СОК „Камчия“
В срещата участваха едни от най-изявените майстори на перото и от двете страни – руската делегация бе водена от Максим Замшев – шеф редактор на „Литературная газета“. В нея бяха още Виктор Пронин – писател и автор детективски произведения, сред които повестта, по която е заснет хитовият филм „Ворошиловски стрелец“, прозаикът и есеист Алесь Кожедуб, поетът, публицист и кандидат на философските науки Михаил Айвазян–Чердинцев – основател на поетическото движение на ритмическия минимализъм, възникнало през 70-те години на XX век, Ирина Сабенникова – поет и писател, доктор на историческите науки, Олга Шевчук – автор на 15 книги с поезия и проза, а също и носителя на литературните отличия на името на „А.С. Грибоедов“, „М.Ю. Лермонтов“ и В. В. Маяковски“ – Марина Скрябина.

В „Камчия“ бе и известният журналист, писател и литературовед Анна Гаганова, която проведе мастър-клас на тема „Писател и журналист – пресичане на орбитите“ с учениците от Частно средно училище „Юрий Гагарин“.

Творчески портрет на Наталия Воробьова–Хржич – актриса, поет, белетрист, действителен член на Академията за руска словесност направи председателят на Славянска академия – Елка Няголова. Гостите на комплекса изгледаха колаж от филмовите роли на известната руска актриса, сред които и тази на Елочка–Людоедка от „12-те стола“, а също бяха представени нейни стихове на руски и български език. В авторитетната група беше още и генералният директор и главен редактор на издателство „У Никитских ворот“.

Българската група бе водена от българският писател, преводач и журналист Атанас Звездинов. Тя се състоеше от именити журналисти и поети – Димитрина Кюркчиева, Иглика Пеева, Петранка Божкова, Елица Виденова, Пенка Чернева, а също и известният разказвач на детски поучителни истории Панчо Панчев – Дядо Пънч и поетесата Надя Попова. Изключително интересна родова история разказа Елка Няголова, която е намерила отражение в творчеството ѝ и е пряко свързана с темата за Руско-турската война.
Фотографии: Фондация „Устойчиво развитие за България“, СОК „Камчия“
На 19 април гостите се представиха със свои произведения. В Славянския център на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, те се запознаха с историята и общия културен корен на славянските народи, представена чрез слово и песен от барда, поета и преводач Владимир Стоянов.

Срещата продължи с литературно четене на български и руски автори, презентация на новите книги на Елка Няголова – „Ангел в пещерата“, на Надя Попова – „Дух над водите“, на антологията „България – Любов“ на Боян Ангелов и Атанас Звездинов. Съботата (22 април 2017 г.) бе посветена на представяне на медиите – „Литературная газета“, „Словото днес“, „Жарава“, „Моята вяра“ и в. „Дума“.

На следващата седмица, в понеделник (24 април 2017 г.) бе проведена презентация на руски поети дипломати „Човешкото лице на дипломацията“, с модератор Анатолий Щелкунов – писател и дипломат.