Апел за изразяване на благодарност към руския народ за Освобождението

Скъпи сънародници,

На 3 март 2018 г. ще празнуваме 140-ата годишнина от Освобождението на България.

Има опасност честването да бъде помрачено. Политически елементи, подстрекавани отвън, работят за омаловажаване на великата дата. Искат тя да мине незабележимо, възторгът да е потулен, признателността – заличена, Русия – загърбена. Стремят се да внушат на руснаците, че не сме им искали Свободата, че напразно са проливали кръв за България, че сме неблагодарен и недостоен народ. Надяват се между българи и руснаци да се породи обида, неприязън и омраза, да ни изправят един срещу друг.

Това противоречи на нашите интереси и чувства. Ние трябва да покажем, че тачим освободителите си и няма да се превърнем в техни врагове. Трябва да покажем, че сме горд и признателен народ, който не забравя историята си.

Призоваваме всички, които споделят тези оценки и милеят за българо-руските отношения – отделни хора, семейства, групи или сдружения – да напишат на картичка или лист няколко думи на благодарност към руския народ за Освобождението, да се подпишат и да ни ги изпратят по обикновената или електронната поща на адрес:
Пощенски адрес
ул. Граф Игнатиев 4, София 1000
За „140 години от Освобождението на България“
Електронен адрес
Ние поемаме ангажимент в навечерието на 3 март да ги предадем, от името на всеки един и на всички нас в Президентството на Руската федерация, лично за Владимир Путин.


Общонационален комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската oсвободителна вoйна (1877–1878) и възстановяването на българската народност