Албум
„Освобождението на България
– ликовете на Войната и Паметта“

В чест на 140-годишнината на Освободителната война издателство „Русские витязи“ публикува албума „Освобождението на България – ликовете на Войната и Паметта“ (Освобождение Болгарии - лики Войны и Памяти, Москва, Русские витязи, 2018), подготвен от колектив от български и руски историци. Редактори и съставители са проф. дин Румяна Михнева, Олег Леонов, проф. Пламен Митев, доц. Тина Григорова и доц. Валери Колев и др.

Албумът е съставен от три раздела: „Пожарът на Балканите“, „Пространствата на войната“, „Паметта“, в които е събран материал от водещи български и руски архиви, музеи и библиотеки, от частни колекции. Интересното е, че книгата е подготвена с материали, предоставени безвъзмездно от културни институции. Събирането на документацията бе дело на български историци, преподаватели в университети, учители, фотографи. Авторският замисъл е илюстрациите да бъдат коментирани от текстове от епохата – спомени, документи, писма, карти. Така силата на Словото допълва излъчването на Образа.

Албумът е както научен, така и с обществено значим принос. За първи път общ колектив от изследователи от България и Русия, представители на българската общност в Молдова, руски неправителствени организации и колекционери обединяват усилията си, за да представят „лика“ на войната и паметта за нея като обединяват внушението на образа и словото, почерпани от художествени и фотографски материали, спомени, документи, вестници. Читателите ще видят уникални снимки, рисунки и гравюри на паметници, строени по следите на събитията и разрушени след 1917 г., снимки на визите на представители на императорското семейство Романов у нас, документи за създаването на Шипченския мемориал, програма за откриване на паметника от 1934 г., марки за събиране на дарения, фотоси на визита в Киев на престолонаследника Борис за откриване на паметник на император Александър II, фотографии на оръжия и униформи, карти и др. Албумът може да бъде назован и Илюстрирана история на Руско-турската война, след всеки раздел авторите са добавили и кратка хронология на периода. Особено ценно е, че в албума е включен списък на всеки, който е допринесъл с труда и идеите за изготвянето му в добрите възрожденски традиции на „спомоществувателствуването“. Въвеждащи слова към него са написали Негово Превъзходителство посланика на България в Русия г-н Бойко Коцев и Негово Превъзходителство посланика на Руската федерация у нас г-н Анатолий Макаров.

На 28 февруари издателите и представители на българския екип ще посетят Плевен, където от 11:00 часа в Плевенската панорама ще бъде представен и албума „Освобождение Болгарии - лики Войны и Памяти“, следобед от 17:30 ще бъде направена презентация и в Руския културно-информационен център в София на ул. „Шипка“ №34.
Из албума
„Освобождение Болгарии - лики Войны и Памяти“
Изображенията от албума са предоставени от проф. дин Румяна Михнева, редактор на албумите и член на Националния инициативен комитет.